Thursday, August 16, 2007

Hopeagelatiinivedos eri materiaaleille

Hopeagelatiinivedos on ns. tavallinen mustavalkoinen valokuva. Tavallisesti se tehdään tehdasvalmisteiselle valokuvapaperille, eli paperi on pinnoitettu samalla aineella jota tällä kurssilla käytämme. Me vain käytämme paperin sijasta puuta, kangasta, akvarelli- tms paperia, betonia, muovia, lasia, keramiikkaa jne. tarpeen mukaan.


Originaali: mustavalkoinen negatiivi

Kuvat vedostetaan suurennuskoneella negatiivista valoherkälle pinnalle, kuten tavalliset valokuvat. Kovin loivat negatiivit, joissa esim. kohde ja tausta ovat valööriltään hyvin samankaltaisia, ovat hankalampia kuin kontrastikkaat negatiivit. Kuitenkin aina kannattaa kokeilla...

Jos originaali on ainoastaan digimuodossa, sen voi tulostaa ja reprokuvata tuloste mustavalkofilmille. Tällöin voi hyödyntää myös digitaalista kuvankäsittelyä.


Pohjamateriaali

Monenlaiset materiaalit soveltuvat, mutta kovin rosoisia pintoja ei kannata käyttää, sillä emulsio levittyy niille epätasaisesti, ikäänkuin kerääntyy pinnan kuoppiin lammikoiksi. Emulsion paksummissa kohdissa on enemmän mustumaa, joten nämä lammikot ovat valmiissa kuvassa mustia laikkuja. Sen sijaan hyvinkin kolmiulotteisia kappaleita voi käyttää.


Kovat materiaalit










Yllä olevan muoville vedostetun kuvan tausta on pohjamateriaalin värinen. Pohjan voi myös maalata kokonaan tai osittain. Alkydimaali toimii hyvin, mutta vesiliukoisista on huonoja kokemuksia: valmis kuva halkeilee.

Yleensä mahdollisen pohjamaalauksen jälkeen (kuivumisaika 1 vrk) lakkaan kapineen kokonaan polyuretaanilakalla. Tämä edistää emulsion tarttumista ja myös estää kehitys- ja kiinnityskemikaalien imeytymisen liian syvälle materiaaliin (erityisesti puu, vaneri ym. huokoiset materiaalit imevät itseensä nestettä.) Lakan pitää antaa kuivua vuorokauden. Tämän jälkeen seuraa gelatiinipohjustus. Kokeilemme gelatiiniluoksen karkaisemista alunalla (kaliumalumiinisulfaatti).














Hopeagelatiinivedos muoville (auton takavalon osa?)


















Hopeagelatiinivedos pellille, pohjustuksena alkydimaali ja "sormiväri"-> halkeilua




























Hopeagelatiinivedos posliinille


Pehmeät materiaalit

eli erilaiset paperit ja kankaat: Paremman mustuman saamiseksi kannattaa käsitellä gelatiiniliuoksella, jotta emulsio ei imeydy kankaan/paperin sisään.


















Hopeagelatiinivedos kankaalle



















Hopeagelatiinivedos akvarellipaperille (Arches)

Herkistys

Emulsio on huoneenlämpöisenä kiinteää, sitä pitää ensin sulattaa n. 40-asteisessa vesihauteessa n. 1/2 tunnin ajan. Sitten sitä kaadetaan mielellään esilämmitetylle lautaselle pieni määrä ja sivellään lämpimässä vedessä kastellulla, kuivaksi puristetulla siveltimellä herkistettävälle pinnalle. Paperin herkistämisessä voi käyttää myös vaahtomuovitelaa. Emulsio on pidettävä jatkuvasti vesihauteessa, ettei se jähmety liikaa. Kun koko pinta on käsitelty, se jätetään pimiöön kuivumaan n. tunnin ajaksi, kunnes pinta on kosketuskuiva. Sitten käsittely toistetaan, annetaan taas kuivua, ja herkistetään vielä kolmannen kerran. Tämän jälkeen pinnan täytyy kuivua vähintään 2 vuorokautta, jonka jälkeen se on valmis vedostettavaksi.

Kannattaa herkistää myös reilusti koepaloja samasta materiaalista!


Valotus ja kehitys


Valotus määritellään koepalojen avulla.

Kehitys: Ilford multigrade -kehite 1+9, vähintään 1 min altaassa (tai suihkepullolla, kauemmin) materiaalista riippuen

Keskeytys: Ilford Ilfostop 1+ 15, väh. 30 sek

Kiinnitys: Kaksikylpykiinnite Ilford Hypam 1+4, molemmissa n. 1 min

Lyhyt huuhtelu

HCA (Hypo clearing agent), huuhteluaine, n. 5 min

Vesihuuhtelu 5 min, tehokas veden vaihtuvuus tärkeää


Emulsion voi halutessaan pestä pois lämpimällä vedellä kokonaan tai osittain ja käyttää saman pohjan uudelleen.


Tarvittavat välineet


Lautanen emulsiota varten, muovia tai posliinia

Siveltimiä, maalaamista ja lakkaamista varten tavallisia rautakaupan siveltimiä sekä herkistämistä varten sellaisia joissa ei ole metalliosia

Gelatiinijauhetta (ruokakaupasta)

Mustia pusseja/jätesäkkejä/valokuvapaperilaatikoita valotetun materiaalin säilyttämiseen (kolminkertainen musta jätesäkki on valonpitävä)

Suojavaatteet tai erilliset pimiövaatteet

Henkilökohtaiset kumihanskat, välttämättömät, siivous- tai teollisuushanskat Etolasta tai vinyyli- tms ohuet hanskat apteekista, alushanskoilla tai ilman



















1 comment:

Anonymous said...

erittain mielenkiintoinen, kiitos